23 Eylül 2014 Salı

Fıççın Çerkez Böreği

Fıççın Nasıl Yapılır? – Fıççın Tarifi – Fıççın Yapılışı



Fıççın veya Fıtçın olarak bilinen bu pratik börek tarifi, çerkez böreği(etli börek) olarak bilinmektedir. Fıtçın böreğini hazırlamak için öncelikle bir kabın içerisine yoğurdu, yumurtayı, margarini, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Malzemeler birbirine iyice karıştığında yeterince un ilavesi yaparak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru ikiye bölüp, üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar dinlendiriyoruz.



Kuru soğanı ince ince doğrayarak bir tavanın içerisine alıyoruz ve margarinle beraber yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca öncelikle ince ince doğradığımız sarımsağı ekleyerek bir iki dakika karıştırıyoruz. Daha sonra kıymayı ilave ederek iyice kavuruyoruz. Kıymalar kavrulmaya yakın olduğunda yeterince karabiber ve tuz ekleyerek birkaç kez daha karıştırdıktan sonra ateşten alıyoruz.



Dinlendirdiğimiz hamurlardan birini alarak, Fıtçın Böreğini pişireceğimiz tepsi boyutunda açıyoruz ve yağladığımız bu tepsiye yerleştiriyoruz. Hazırladığımız kıymalı içi hamurun üzerine serpiştirerek iyice yaydırıyoruz. Diğer hamuru da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açarak kıymalı karışımın üzerine yerleştiriyoruz.



Bir kabın içerisinde yumurta sarısı ile sıvıyağı çırparak, hazırladığımız Fıççın Böreğinin üzerine iyice sürüyoruz. Bıçak yardımı ile böreğimizi dilimleyerek, önceden ısıttığımız 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Daha sonra böreğimiz ılıdığında afiyetle tüketebilirsiniz..



Fıççın Çerkez Böreği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder